Talasemi hastalarında, kemik iliği nakli olma şansının olmadığı, zamanının geçtiği, uygun vericinin bulunamadığı durumlarda ayda 1-2 sefer olmak kaydıyla hayat boyu dışarıdan kan takviyesi yapılmaktadır.
Anemi nedeniyle bu hastalarda halsizlik, çarpıntı, solukluk gelişmektedir. Sık aralıklarla yapılan kan takviyeleri hastalarda kalp, karaciğer gibi önemli organlarda demir birikimine neden olmaktadır. Bu nedenle bu hastalara fazla demiri vücuttan atan demir şelasyon ilaçları ve hastalığa bağlı gelişen komplikasyonlara (kalp yetmezliği gibi) yönelik ilaçlar verilmektedir.
Yeni gelişmeler, iyi kaynaklara sahip merkezlerde uygulanan tedaviler Talasemide yaşam süresini uzatmıştır
Tüm bu nedenlerle, hastaların verilen ilaçları düzenli kullanmaları, bu konuda tecrübeli klinik ve uzman hekim kontrol ve tedavilerini aksatmamaları hayati öneme sahiptir.
Tüm bu tedbirler dışında Talasemili hastalar normal bir yaşam sürebilir, eğitim ya da iş hayatlarına devam edebilirler. Yüksek efor gerektiren sporlar haricinde spor yapabilirler ve yüksek efor gerektirmeyen meslekleri seçebilirler.
Talasemi ve Beslenme
Beslenme Talasemili hastalar için önemli bir konudur. Protein, tahıl, meyve ve sebzeden oluşacak dengeli bir beslenme planı oluşturulmalıdır. Ayrıca demir içeriği yüksek gıdaların fazla tüketilmemesine dikkat edilmelidir.
Talasemi ve Psikolojik Destek
Psikolojik destek, tüm kronik (süreğen) hastalıklarda olduğu gibi çok önemlidir. Ayrıca şelasyon tedavisine uyumu arttırarak hastalığın gidişatını olumlu etkiler, bireyin günlük yaşamda (eğitim ve/veya iş hayatı, aile hayatı) daha etkin ve mutlu olmasına yardımcı olur.