Kronik hastalığı olan çocuklar hem gelişimsel sorunlarla hem de diyet yapma, sık sık hastaneye gitme, tedavi hizmeti verenlerle iletişim kuramama, ağrılı işlemler, ölüm korkusu, aileden ve arkadaşlardan uzun süreli ayrılık, sosyal dışlanma, beden imajında bozulma gibi sorunlarla da karşı karşıya…
Talasemi Erişkin Hastalarda Hayatı Nasıl Etkiliyor? Hastalığa bağlı semptomlar, hastalığın komplikasyonları ve uzun süreli tedavinin getirdiği çeşitli zorluklar nedeniyle hastaların yaşam kalitesi olumsuz etkilenmektedir. Talasemili hastalar sağlıklı Türk populasyonu ile kıyaslandığında sağlığın genel olarak algılanması sosyal fonksiyon, emosyonel sorunlar ve…
Tüm hastalıklarda olduğu gibi, MDS’de de sağlıklı ve dengeli beslenme önemli bir konudur.
MDS hastaları günlük yaşam içinde bazı zorluklarla karşılaşabilir. Örneğin yorgunluk, anemili MDS hastalarında daha şiddetli görülebilir. Uykusuzluk (uyuma güçlüğü) de yaşlılarda sık görülür ve yorgunluğa neden olabilir.
En sık olan yakınma kansızlığın ana belirtisi olan halsizliktir. Halsizlik genellikle uzun süreli yol yürümekle veya merdiven çıkmakla oluşur.
“Myelodisplastik Sendrom” ve “Displazi” kelimelerinin birleşmesinden oluşmakta ve kısaca MDS olarak yazılmaktadır. Displazi kan hücrelerinin anormal oluşunu ifade eder. Myelodisplastik Sendromda kemik iliğinde yapılan kan hücrelerinin olgunlaşamamasının yanında kemik iliğindeki kan hücrelerinde normal hücrelerden farklı bir gelişim söz konusudur, kemik…
Talasemi ve diğer kalıtsal kan hastalıklarının önemini vurgulamak ve toplumda farkındalık oluşturmak adına, 1993 yılından bu yana tüm dünyada 8 Mayıs “Dünya Talasemi Günü” olarak anılmaktadır.
Talasemi hastalarında, kemik iliği nakli olma şansının olmadığı, zamanının geçtiği, uygun vericinin bulunamadığı durumlarda ayda 1-2 sefer olmak kaydıyla hayat boyu dışarıdan kan takviyesi yapılmaktadır.